Nákyp pomerančový.

Do kotlíku se dá 50 gr másla, 2 lžíce mouky, 4 lžíce cukru, trochu soli, 6 žloutků, třetina litru mléka, ostrouhaná kůra a též šťáva z jednoho pomeranče. Kotlík se dá do pánve, kde jest vařící voda a na plotně šlehá se tato hmota metlou, až celek zhoustne. Pak se z ohně odstaví, šlehá do vychladnutí, přidá se k tomu šťáva ze 2 pomerančů a ze 6 bílků sníh. Plní se do máslem vymazané mísy a zvolna peče.

 Pomeranč se zvolna vaří až změkne, prolisuje a míchá se se 100 gr cukru, 6 žloutky, přidá se jedna kávová lžička bramborové moučky a ze 6 bílků sníh, plní se do mísy a posype sekanými mandlemi a cukrem; zvolna se peče.

  Míchá se 5 žloutků, 150 gr cukru, 100 gr másla, ostrouhá se kůra z jednoho pomeranče, přidá se 120 gr rozemletých mandlí, na kostky rozkrájená dřeň z jednoho pomeranče, ze 4 bílků sníh, 2 kávové lžičky strouhané housky a vše peče se v míse.