Sněhová hmota (meringues)
Hlavní pravidla pro utvoření pevné hmoty jsou: dobře oddělené bílky, nic mastného nesmí s nimi přijíti do styku, upotřebiti suchý, jemně tlučený cukr. Napřed se bílky zpění, pak se asi třetí díl z odváženého cukru přidá a šlehá díle, až jest sníh hodně tuhý. A konec se do sněhu zamíchá zbytek cukru a chuť.
Poměr mezi cukrem a bílky se určí dle velikosti vajec, neboť 2 velká vejce jsou často těžší nežli 3 malá.
Bere se cukru tolik, kolik váží vejce, nebo na 1 bílek prostředně velkého vejce 70 – 80 gr cukru pečivo se nechá zvolna péci.
Pro meringue z vařeného cukru vaří se 280 gr kostkového cukru, na nějž se nalije 1 šálek vody, na malou bublinku pak se na chvilku odstaví, pak zvolna lije při ustavičném šlehání do pevného sněhu ze 4 bílků. Pečivo z něj upeč se v teplejší troubě do zlatova.
- Dort ze sněhové hmoty
- Sněhové pusinky
- Sněhové rohlíčky a věnečky
- Indiánky nebo Bezé
- Sněhové houby
- Cukrlátka
- Malé piškoty
- Sněhová písmena
- Tvrdý dort
- Sněhový mandlový dort
- Čokoládové pusinky
- Sněhový čokoládový dort
- Kaštanový dort
- Datlový dort
- Pignolový dort
- Pignolové pusinky
- Sněhový oříškový dort
- Oříškové pusinky
- Oříškové pusinky II
- Pařížské tyčky
- Ořechové koblížky
- Norimberský perník
- Mandlové suchary
- Mandoletky
- Kornoutky á la Chantilly
- Nadívané mandlové tyčky
- Mandlové pečivo
- Mandlové rohlíčky
- Makronky
- Mandlové pusinky
- Mandlové tyčky s kdoulovým sýrem
- Kávové koblížky
- Mandlové obloučky
- Nadívané obloučky
- Teplá hmota
- Mandlové tyčky
- Hnědé mandlové koblížky
- Věnečky z upražených mandlí
- Nepravý salám
- Sněhový dort
- Jahodový nebo rybízový dort
- Meruňkové a broskvové cukrovinky
- Sněhová vajíčka
- Kakes
- Jiný druh kakesů
- Eliščiny věnečky
- Marcipánová hmota
- Pražené mandle
- Ovoce cukrem polévané
- Kaštanové koule
- Šípkové nebo meruňkové sušenky