Nákypy

Pod tímto jménem rozumíme lehké moučníky, které většinou se v porcelánové míse pekou a v ní na stůl podávají, za kterou příčinou se tato hluboká mísa položí pak na mělkou, ubrouskem pokrytou mísu. K docílení pěkného nákypu jest zapotřebí pevně ušlehaný sníh, který se lehce do základní hmot promíchá, hlavně však nutno v pravý čas dáti nákyp péci, po upečení se musí okamžitě donésti na stůl, pět minut zdržení dostačí k pokažení nákypu. Nákyp se peče v hlubších, máslem vymazaných porcelánových formách, pro jednotlivé porce též v papírových košíčkách, v silných kávových šálcích nebo v těstových skořápkách. Nákypy jsou lehce stravitelný, z toho důvodu nemocným nebo dětem doporučovány. Nákypy pro restaurace jest nejlépe dělati z piškotové hmoty, ta se může dělit na porce a nepadne, arciť není ten nákyp vláčný, ale suchý, podává se proto s doprovodem šťávy nebo krému.
Nejprve podám návod pro základní piškotovou hmotu, ze které lze rozličné nákypy, pudingy, dorty připraviti.