Nákyp mandlový.

70 gr sladkých loupaných mandlí se v hmoždíři tluče, vloží do 3 deseti litru vařící smetany a nechá vychladnout. Pak se vše skrze ubrousek vymačká, takže obdržíme mandlové mléko, do kterého se dají svě lžíce mouky, nechá se na ohni povařit a opět dá vychladnouti. Pak se přidá 6 žloutků, 140 gr cukru, vanilkový chuť, naposled z 5 bílků sníh a peče se v hluboké míse.

  Tře se 6 žloutků, 140 gr cukru, citronová neb pomerančová chuť čtvrt hodiny, pak se přimísí ze 6 bílků sníh a 140 gr jemně rozstrouhaných bílých mandlí; peče se v míse.

  Zpění se 50 gr másla s 5 žloutky, přidá se 70 gr cukru, 70 gr drobně na nudličky krájených mandlí, dva ostrouhané, na kostky krájené rohlíčky, které se smetanou polijí, 50 gr hrozinek, 50 gr rozkrájené ocukrované pomerančové kůry a z 5 bílků sníh. Peče se v míse.