Nákyp amoletkový s vanilkou.

Míchá se 8 žloutků, 230 gr cukru, 100 gr tlučených piškotů a vanilková chuť asi ¼ hodiny. K tomu se zvolna přimísí z 8 bílků sníh. Do železné mělké pánvičky se dá lžička rozškvařeného másla, vleje se do ní čtvrtý díl té hmoty a na ohni při lehkém pohybu tou pánvičkou se upeče amoletka, což může trvat 2 – 3 minuty, až dostane po obou stranách barvu. Pak se ta amoleta nechá na mísu sklouznout a silně se pocukruje. Přes tuto položí se druhá, taktéž upečená amoletka, též se pocukruje a tak se čtyři položí na sebe. Celek se posype cukrem a nechá 15 – 20 minut zvolna péci. Tento tvar nákypu napeče se hodně do výše, ale také jakmile se vyndá z trouby, začne klesat, proto se musí ihned nésti na stůl.