Ovoce v hustém cukru

   Ovoce, zavařené dle dále uvedeného receptu, má tu vlastnost, že po ubírání z něj se nekazí a měsíce vydrží. K tomu účelu béře se ovoce pevné, zralé a čerstvé zavařuje se 3 – 4 dny. Tvrdé druhy ovoce se blanžírují, to jestli se do vařící vody na tak dlouho vloží, až změkly. Pak se vyndají do studené vody a po vychladnutí na sítko.
   Na 1 kg připraveného ovoce, tj. oloupaného a odpeckovaného, dá se 1 kg cukru s 1 litrem vody vařiti, až jest cukr rozvařen, nečistota se sbírá. Pak se ovoce do cukru vloží a nechá povařit, pak se vyndá do kamenného hrnce, cukr na něj vlije. Po vychladnutí přitiskne se bílý papír tak, by ovoce nepřišlo se vzduchem do styku. Druhý den se cukr  s ovocem slije, nechá povařit – při čemž se pěna opatrně sbírá – a horký vlije se opět na ovoce. Totéž se opakuje třetí den. Čtvrtý den se nechá cukr s ovocem povařit a ovoce v něm vychladnout. Nyní se ovoce vyndá do sklenice, cukr nechá zavařit na silnou nit a vychladlý vlije se na ovoce. Při vaření cukru se musí stěny nádoby vlhkou utěrkou dobře otírat, aby se pěna nezavařila do cukru, který by při tom zhnědl a dostal chuť po spálenině. Kdyby po čase cukr na ovoci zřídnul, musí se znova na silnou nit povařiti. Na ovoce se položí kulatý proužek papíru v rumu namočený a sklenice se pergamenovým papírem zaváží.
   Cukr se nesmí mnoho zavářet, on by kandíroval, to jest ztvrdnul, též se nesmí míchat, když se vaří.