Máslové těsto

Abychom obdrželi dobré máslové těsto, jest zapotřebí jemné suché mouky a pevného, tažného sladkého másla, v létě pak studené místnosti, kde se těsto připraví a v chladu může nechati odpočívati. ½ kg másla se ve studené vodě dobře propracuje, upraví se ve čtyřhranný, na prst silný plátek, vloží do studené vody nebo mezi papír na led. ½ kg mouky dá se na vál, uprostřed utvoří se prohlubeň, dá se do ní 35 gr másla, 1 vejce, 1 žloutek, asi ¼ litru studené vody, šťáva z ½ citronu, ½ kávové lžičky soli a nožem se tyto součástky přimísí do mouky. Těsto se nyní dobře propracuje tak, až se na ruku ani na vál nelepí a jest velice jemné, též musí býti tuhé jako máslo. Pak se mu dá podoba bochníku chleba a ubrouskem přikryté nechá se ¼ hodiny odpočinout. Vyválí se potom do čtyřhranu, položí naň máslo a to se přečnívajícím těstem dobře zabalí. Nyní se celek rozklepá válečkem do šířky, aby žádný vzduch uvnitř nezůstal a máslo bylo v těstě dobře rozděleno. Pak se opatrně tence rozválí, při čímž se jen málo moukou poprašuje, přeloží se z obou stran přes sebe, tak že leží trojmo na sobě, pak se nechá v studené místnosti odpočinouti. Po čtvrt hodině dá se na vál poprášený moukou, rozválí opatrně na tenký plátek, aniž by se těsto protrhlo. (Málo nesmí prorážet, ono musí býti mezi těstem uzavřeno, což jest hlavní podmínkou dobého těsta. Když totiž přijde do trouby, máslo horkem začne pěnit a tím zdvihá do výše vrstvy těsta, v kterém jest uzavřeno; kdyby se při rozvalování těst protrhlo, teče pak máslo ven a těsto platí za nepodařené). Pak upotřebením rozválí se podle potřeby silně nebo slaběji. Dá se na plech vodou přelitý. Povrch pečiva se opatrně pomašluje vejcem, na strany nesmí z vejce nic odkápnout, tím by se stejnoměrné zdvihání těsta rušilo. Máslové těsto potřebuje hodně horkou troubu, jinak nejde do výše. Připálený spodek u malého pečiva se pak odřízne.