Malé dortíčky s vanilkou

Malé plechové formičky se vyloží tence rozváleným máslovým těstem, plní vanilkovým krémem a pozvolna v troubě pekou, až vnější těsto zrůžoví. Nyní se povrch pomaže tence meringovou hmotou (sníh z bílku s cukrem) a pomocí kornoutku stříkají se mřížky z téže hmoty přes celek. Pocukrují se a dají do chladnější trouby, až povrch oschne. Pak se opatrně z formiček vyjmou a upraví na mísu ubrouskem pokrytou. Vanilkový krém: ½ l smetany nebo mléka nechá se s rozkrájenou vanilkou povařit. Mezitím se v nádobě dobře promíchají 4 žloutky, 200 gr cukru, 35 gr mouky, několik zrnek soli s malou dávkou studené smetany. Vanilková smetana se postupně k tomu přimíchává a na ohni při ustavičném míchání nechá přijíti do varu, pak se sítkem procedí. Podle tohoto návodu upraví e následující fanšonetky.