Černé ořechy

Když jsou vlašské ořechy úplně vyvinuty, ale jejich vnitřní skořápka jest ještě měkká, seříznou se lehce nahoře i dole, vidličkou čtyřikrát až pětkrát propíchnou a vloží do studené vody ve vodě zůstanou čtrnáct dní ležet, ale voda se každý den mění. Na to se blanžírují. Jsou tenkráte hotovy, když se jehlicí napíchnou a samy tam zůstanou přes noc. Potom se vyndají na sítko, nechají dobře odkapat, vloží do mísy a nalejí se na ně slaně vařený cukr. Druhý den se cukr sleje, nechá silněji zavařit a studený vleje na ořechy. Toto se po pět dnů opakuj, cukr vždy nechá povařit, nečistota se sbírá, něco čerstvého cukru se přidává. Šestý den se cukr zavaří na silnou nit, ořechy do něj vloží, nechá několikráte přejíti varem. Potom se složí do hrnce nebo sklenice.