Nákyp čokoládový.

100 gr čokolády se nechá s ¾ l smetany rozvařit. Po vychladnutí přidá se do čokolády 70 gr rýžové nebo bramborové moučky, 140 gr cukru, dobře se rozkloktá a při ustavičném míchání na ohni na hustou kaši zavaří. Ta dá se do mísy a míchá se s 9 žloutky, 35 gr másla. Ze 7 bílků sníh se lehce do vypěněné hmoty zamíchá, dá do mísy, cukrem posype a zvolna peče.

  Jedna oloupaná žemle se v mléce máčí a se 70 gr rozstrouhané čokolády, třemi desetinami litru smetany na ohni rozvaří, po vychladnutí se smíchá s 6 žloutky, přidá se malý kousek másla, 70 gr cukru a ze 6 bílků sníh. Peče se v míse.

  Míchá se 50 gr másla, 3 žloutky, 50 gr cukru, 70 gr rozstrouhané čokolády, přidají se k tomu mlékem navlhčené drobečky z jednoho rohlíku, ze 3 bílků sníh a peče se v míse.

  S mandlemi. Tře se 50 gr másla, 4 žloutky, 70 gr cukru, přidá se k tomu 70 gr čokolády v mléce rozpuštěné, 35 gr mletých mandlí neb oříšků, 35 gr strouhané žemličky, vanilková příchuť, ze 3 bílků sníh. Po upečení vyklopí se na mísu a obložený vanilkovým krémem nese se na stůl.