Třené kvasnicové těsto

140 gr másla nebo 100 gr loje se hodně utře se 40 gr cukru a 4 žloutky přimísí se 450 gr mouky, kvásek z 20 gr kvasnic, citronová kůra, něco smetany a propracuje se jako předcházející.

              Křehké kvasnicové těsto. Na vále rozdrobí se 150 gr másla se 300 gr nahřáté mouky, přidají se 3 žloutky, 2 lžičky cukru, sůl 20 gr kvasnic s 5 lžícemi smetany rozdělaných a zkynutých, přilije trochu smetany, aby se nechalo utvořit pevnější těsto. Těsto se pak tence rozválí a složí dohromady jako máslové těsto. Pak se nechá kynout.

                Kvasnicové máslové těsto. Ze 300 gramů mouky a 20 gr kvasnic slazenou smetanou rozpuštěných s přidání 3 žloutků, 30 gr másla, citronové kůry a potřeného mléka, udělá se jemné těsto a dobře propracuje jako závin. Po půl hodině se rozválí, položí na něj 250 gr studeného, s trochou mouky prohněteného másla, toto se těstem zabalí, rozválí, třikrát složí, opět rozválí, což se třikrát opakuje. Pak se těsto nechá kynout.