Brioche

Udělá se kvásek z 250 gr mouky a 40 gr kvasnic s mlékem nebo vodou jako hustá kaše a nechá kynouti. Na vál se odváží ½ kg mouky, 20 gr cukru 10 gr soli, 400 gr rozkrájeného másla, přidá 6 celých vajec a 4 lžíce smetany; to se propracuje na těsto. Pak se přidá kvásek, celek dobře propracuje tak, že se více na vál a na ruce nelepí. Těsto se vloží do teplého, moukou vyprášeného hrnce, ubrouskem a pokličkou přikryje a nechá asi 10 hodiny odpočinout. Potom se lehce znova propracuje, čtvrtý díl se z těsta odřízne, z většího dílu těsta utvoří se kulatý chléb, v jehož středu se vymáčkne prohlubeň a položí do této, po vymašlování vejcem, menší díl těsta, které bylo v podobě vejce zaokrouhleno. Celek se vejcem pomašluje, ve vzdálenosti tří prstů od sebe se udělají do něj šikmé zářezy, dá hned do trouby, která se nesmí otevříti, pokud pečivo jde míti zlatohnědou barvu, křehkou kůrku, býti dvakráte větší a velmi lehký. Stejným způsobem dělají se též menší koláče. Toto těsto se upotřebí též jako základ k jiným moučníkům.