Vánočky

1 kg prosívané mouky se dá do mísy, do ní se udělá malá prohlubeň, v níž se rozmíchá 60 gr kvasnic s vlažným mlékem na kvásek. Když tento vykynul, přidá se 200 gr cukru, sůl, citronová kůra a rozmíchá se na tuhé těsto, do kterého se pak přimísí 400 gr měkkého másla. Těsto se dá na vál, dobře propracuje pak se do něj přimísí 100 gr opařených, rozkrájených mandlí, 80 gr citronátu, 300 gr hrozinek. Po vykynutí rozkrájí se na 9 dílců. Ze čtyř větších dílců se uplete cop, dá na máslem pomaštěný plech, přes něj se položí cop ze dvou dílců upletený. Prstem se vánočka asi šestkráte propíchne, aby copy nesjely. Po vykynutí se pomašluje vejcem nebo máslem. Když jest upečena, ještě za tepla posype se vanilkovým cukrem.