Zmrzliny ve formách

Všechny druhy zmrzlin, vyjma ony ve skleničkách mohou se upraviti v rozličných podobách, podle toho, jaké tvořítko (formu) máme k použití. Formy jsou cínové, ze silného plechu, též měděné, uvnitř pocínované; rozkládají se v půlky nebo ve více částek, jsou vždy cínové. Formy musí se neprodyšně uzavírat. Modely forem jsou květiny, ovoce, zvířata a jiné. Do ovocných forem plní se ta zmrzlina, který druh ovoce forma představuje. Zmrzliny nesmí přes 20 stupňů hutnoty přesahovati. Forma musí býti studená, pak se rychle tuhá zmrzlina do ní vtlačí, pevně uzavře, otvory mezi dílci formy neb u víka měkkým máslem, které zimou hned ztuhne, zamaží, čímž se zamezí vniknutí slané vody dovnitř. Formy se zabalí do obyčejného bílého, ve vodě namočeného papíru, zahrabou do roztlučeného, silně soleného ledu, kdež zůstanou až do upotřebení. Malý model potřebuje 1 hodinu, velký až 3 hodiny do úplného zmrznutí. Před podáváním se papír s formy odstraní, též se ponoří do studené vody, rychle otře a zmrzlina se z ní pomocí vidličky vyjme. Napodobenina ovoce a jiné může se neškodnou barvou zkrášlit (šminkovat), což ale již nepatří do této knihy.