Salonní bonbony
300 gr cukru polije se asi 2 desetinami litru vody a když se rozpustil, nechá se vařit až do pátého stupně .Když jest to dosaženo, vlije se do kamenného, studenou vodou vypláchnutého hrnce a postříká se trochou studené vody, nebo vlije se na mramorovou desku. Nechá se částečně vychladnout, pak se vařečkou míchá, až obdržíme hustou zpěněnou hmotu, která ale nesmí býti tvrdá; je-li příliš tvrdá, přimíchá se několik lžiček studené smetany nebo vody. Kávovou chuť obdrží, když místo vody rozpustí e cukr s jasnou černou kávou. Vanilkovou chuť obdržíme, když se proutek vanilky s cukrem vaří. Čokoládovou chuť obdržíme přidáním 70 gr strouhané, v troubě změklé čokolády do vařícího cukru. Pomeranči nebo citron tře se na cukr a ten se upotřebí k vaření. Likéry se přidají teprve až cukr jest prochladlý a začíná se vařečkou míchat. Jakmile jest cukr propracován a jest tuhý, dá se na papír, cukrem posypaný, utvoří se z něj čtverhranný silnější plátek, nechá se osušit, až nelepí, posype se cukrem, pokryje papírem, obrátí se spodní stranou navrch, papír s něj sejme a krájí na kostky. Když jsou tyto osušeny, balí se do bílého papíru, pak do barevného hedvábného, jehož konce se nůžkami rozstříhají na třásně. – pro oříškové bonbony tluče se 150 gr neloupaných oříšků v hmoždíři, rozmíchají se vodou, prolisují se čistou utěrkou a tou vodou se cukr rozpustí a upotřebí pro bonbony.