Piškotová hmota

   a) 280 gr cukru se dá do mísy (třetí díl nechá se stranou a upotřebí se pak do bílku zašlehat), přidá do něj 16 žloutků a stále metlou míchá. Ze 16 bílků se ušlehá pevný sníh a zašlehá do něj ostatní cukr, přimísí se ke žloutkům zároveň s 280 gr mouky.
   b) na 1 vejce se vezme 20 gr mouky a 20 gr cukru.
   c) z 9 bílků ušlehá se pevný sníh, 9 žloutků se tře se 150 gr cukru, pak do toho přimísí 70 gr pšeničné mouky, 70 gr bramborové mouky a zalije 100 gr rozpuštěného másla.
   d) dá se do kotlíčku 140 gr cukru, 4 celá vejce, 4 žloutky, šlehá na kraji plotny, až hmota je teplá a zhoustne, pak se odstaví a šlehá do vychladnutí; přimísí se k tomu 70 gr pšeničné, 70 gr bramborové mouky a 70 gr rozpuštěného másla.