Perníkové koláčky

   a) třít 100 gr cukru se 2 žloutky, přimísit postupně 2 desetiny litru sladkého medu, skořici, koření, pomerančovou chuť a tolik mouky, až se utvoří poměrně tuhé těsto, to se rozválí, vypíchá, bílkem pomašluje a nechá péci.
   b) 2 desetiny litru medu se nechají vařit a přimísí do něj 8 gr skořice, 5 gr hřebíčku, 5 gr nového koření, 150 gr cukru, 150 gr jemně krájených vlašských ořechů a 50 gr krájené, ocukrované pomerančové kůry a 300 gr mouky. Po vychladnutí se těsto na vále dobře propracuje a nechá se přes noc v teplé kuchyni státi. Druhý den se tence rozválí, vypíchá, nebo rozkrájí na různé vzorky, nechá péci a pak pomašluje vodou.
   c) rozmíchá se 300 gr mouky, 150 gr cukru, skořice, koření s horkým medem, až se utvoří tuhé těsto, silněji se rozválí, krájí na stejné kousky, na každý e dá ½ mandle a zvolna peče.