Mandlový rosol

50 gr sladkých mandlí, mezi nimi musí býti několik hořkých, ve vodě se opaří, slupky se z nich odstraní a ve studené vodě se opláchnou. Pak se v moždíři tlukou, při postupném přidávání čerstvého mléka. Když se z nich ztvoří řídká kašička, vhodí se do litru vařícího mléka, promíchají se a nechají ½ hodiny přikryty na teplé plotně státi. Po tomto čase mléko všechnu mandlovou chuť do sebe vstřebalo. Nato vleje se do vypraného ubrousku, pomocí jehož se všechna tekutina vymačká. Nyní se přidá do mandlového mléka 250 gr cukru, 40 gr v mléce rozpuštěné a procezené želatiny. Mísa se dá do studené vody a tekutinou se míchá až do vychladnutí, aby se neudělal škraloup. Pak se vlije do olejem vymazané formy a nechá na ledě ztuhnout. Formy pro rosol mají míti vždy cylindr. Přidat se může vanilková, pomerančová nebo citronová chuť. Místo mléka se může upotřebiti při úpravě tohoto rosolu vody.