Úprava rosolu se želatinou

1 litr vody, 400 gr kusového cukru se rozpustí, dá na plotnu, přidá se základní hmota, která má vystřebati svoji chuť a vůni do cukrového syrupu (jako citron, pomeranč, vanilka, meruňky, broskve). Potom se cukrový syrup vleje na 3 šlehané bílky, přidá k tomu 50 gr ve studené vodě máčené želatiny a při ustavičném šlehání se nechá povařit. Pak se dá na kraj plotny a nechá zvolna 20 minut vařit. Procedí se skrze vypraný ubrousek a první lžíce syrupu, která proteče, se znovu skrze ubrousek proleje, protože není vždy čistá. Množství cukru se podle základní hmoty mění, podle toho, je-li hmota kyselejší nebo sladší. Po vychladnutí se hotový rosol vleje do hezké formy a nechá na ledě ztuhnout. Před podáváním ponoří se forma do teplé vody, rosol prsty od stěn formy odloupne, tato se ubrouskem otře, mísou, na níž má být vyklopen přikryje, forma i s mísou se obrátí a při lehkém třesení se forma odstraní.