Šťavnatý višňový koláč

   a) tře se 140 gr cukru se 4 žloutky, přimísí se ze 4 bílků sníh, 80 gr strouhané, vínem nebo ovocnou šťávou navlhčené, potom višně. Hmota plní se do vymaštěné dortové formy a nechá péci.
   b) tře se 5 žloutků se 100 gr cukru, přidá se citronová kůra, z 5 bílků sníh, 60 gr rozstrouhaných rohlíčků. Naplní se do vymaštěné formy asi 3 cm vysoko, poklade šťavnatými třešněmi nebo višněmi, které se při pečení do těsta zapečou.
   c) třít máslo váhy 4 vajec se 6 žloutky a s cukrem o váze šesti vajec, přimísí se k tomu citronová kůra, sníh ze 4 bílků a mouka váhy 4 vajec. Na 3 cm výše se tato hmota naplní do vymaštěné dortové formy, nechá v troubě zapéci. Pak poklade se višněmi nebo rybízem, zbylým těstem se pokryje a nechá dopéci.