Ovocný chlebíček

Uvaří se 1 kg sušených hrušek lepšího druhu, šťáva se odcedí a v ní uvaří ½ kg sušených švestek. Když jsou měkké, šťáva z nich se nechá zavařit. Hrušky a švestky se rozkrájejí na plátky, taktéž 1 kg šťavnatých fíků, 280 gr datlí, 1 kg velkých hrozinek, ty se krájejí na půlky, odstraní se ze všeho pecičky a stopky, ½ kg opařených pignoli, 140 gr opařených, na nudličky rozkrájených mandlí, 140 gr lískových oříšků a 280 gr vlašských ořechů dobře očištěných a po délce na čtyři díly rozkrájených, 140 gr cukrované pomerančové kůry a 210 gr citronátu podlouhle rozkrájeného, ze dvou citronů jemně rozkrájení kůra, skořice, tlučený hřebíček, 2 desetiny litru rumu. Vše se dá do mísy, přidá 140 gr cukru a nechá přes noc odpočívat. Udělá se kvasnicové těsto jako na houskový chlebíček, roztrhá se na malé kousky, vpracuje do toho ovoce tak, že ovoce jest jím spojeno, ale z těsta není nic viděti. Z téhož těsta, udělaného asi z 1 kg mouky, rozválí se podlouhlé placky, ovoce se do nich zabalí v podobě malých dlouhých chlebíčků, konce těsta se dobře spojí, vloží do vhodných, ubrouskem vyložených košíčků nebo nádob, aby neztratily svůj tvar, a sice stranou, kde se okraje dotýkají, nahoru, aby při vyklopení na plech přišla hladká strana navrch, a nechají se zvolna kynout, k čemuž jest zapotřebí delší doby. Před pečením a po upečení se pomašlují mlékem.