Obyčejné kvasnicové těsto

Všechny součástky mají býti vlažné, mouka prvotřídní a kvasnice čerstvé. Na 1 litr nebo 600 gr mouky upotřebí se 25 gr kvasnic, 1 celé vejce, až 5 žloutků, 40 – 100 gr másla, maragarínu, sádla nebo loje (podle poměru), 60 gr cukru, sůl, vlažné mléko, množství toho nelze určit. Napřed se udělá kvásek: Kvasnice se dají do hrníčku, se lžící cukru se rozmíchají, přilije se něco mléka, přidá trochu mouky a vše dobře rozmíchá na řídké těstíčko, dá se na teplé místo a nechá kynout. Ostatní mouka se sítkem prosype do mísy, osolí, vejce se v mléce rozkloktají, omastek se rozpustí, obojí se vlije do mouky, přidá kvásek, zamíchá, a když jest těsto příslušně vláčné, tedy se velkou vařečkou dobře propracuje tak, až se na vařečku nalepí. Nechá se v teple kynout k dalšímu zpracování nebo plní se hned od formy a nechá v ní kynout. Může se do těsta přidat ostrouhaná kůra z citronu.