Ruská Charlotta

Ze ženevské hmoty upeče se na celém plechu, papírem pokrytém, plátek as 1 cm vysoký. Po vychladnutí nakrájí se z toho potřebné tyčky asi 2 cm široké a dlouhé tak, jako jest forma vysoká. Dále přistřihne se papír té velikosti, jako jest vnitřní spodek formy. Podle papíru vyřízne se z plátků kruh, který se rozřízne na 12 stejných dílů. Krájí se jako dort. Nyní se šest dílců poleje čokoládou a šest bílou polevou . Potřebné tyčky polejí se též polovinou čokoládou a polovina bílou polevou. Poté vezme se hladká forma bez cylindru, na dno se dá přistřižený papír, a na něj se pokládá spodek, a sice vždy střídavě, jeden bílý dílec, jeden černý, polevou položený k formě. Pak se tyčinky postaví střídavě jedna bílá, jedna černá, obráceny polevou ke stěně formy. Vyloží se jimi celá forma. Forma se pak zahrabe do tlučeného ledu. 280 gr cukru se míchá se 4 celými vejci a 10 žloutky, přidá se k tomu ostrouhaná kůra z jednoho pomeranče, kousek celé skořice, sklenička bílého dobrého vína a sklenka rumu. Tato hmota šlehá se a ohni na páře tak dlouho, až zhoustne, pak se odstaví a přidá k tomu 20 gr rozpuštěné želatiny; vše se do mísy procedí. Hmotou míchá se na ledě tak dlouho, až začne rosolovat. Pak se vleje čtvrtý díl tohoto šodó do vyložené formy; když ztuhlo, poklade se v punči namočenými piškoty, přes tyto se dají osušené kompotované višně, na ně naleje se zase díl šodó, a když ztuhlo, poklade se punčovými piškoty a višněmi, což se opakuje, až jest forma plná. Pak se nechá v ledu ztuhnout a vyklopí na mísu. Čáry kde se pečivo stýká, se postříkají malými tečkami z meringuové hmoty.