Anglické krémy (pošírované krémy)
Anglické krémy podávají se v malých šálcích, ve kterých byly vařeny, neb jiná malá nádobka vymaže se vyvařeným, procezeným máslem a plní se krémovou tekutinou tak, aby zůstal nahoře 1 cm volný prostor. Šálky postaví se do vhodné nádoby, která se naplní teplou vodou, dá na plotnu a přikryje se. Jakmile voda jest blízko bodu varu, dá se nádoba na takové místo plotny, kde se teplota v té výši udrží. Voda v nádobě se však vařiti nesmí. Krém jest hotov tenkráte, kdy se do něj píchne malou jehlicí a ta zůstane po vytažení čistá. Pak se odstaví. Po vychladnutí se šálky očistí a postaví se na mísu ubrouskem pokrytou. Anglický krém se může vařiti ve velké formě a po vychladnutí vyklopit. Prvnější způsob je však lepší. Základní krémová hmota: 4 celé vejce, 8 žloutků se rozšlehá a naleje se na ně 1 litr studeného svařeného mléka a přidá k tomu 200 gr cukru a procedí se do jiné nádoby. Chuť se přidává vanilková, oříšková, pomerančová, kávová, čokoládová a jiné.