Koláč s rybízem

   a) koláčová forma vyloží se křehkým těstem, pokryje tenkým papírem, vyplní rýží a upeče se. Rybíz se očistí, nechá v hustém cukru povařit, dá na sítko, okapaná šťáva se znova hustě zavaří, rybíz do ní vloží, nyní odstraní se papír s rýží s koláče, rybíz do něj vloží, potře a krášlí meringovou hmotou, celek se nechá v troubě sušit a zbarvit.
   b) očištěný rybíz promíchá se s cukrem, nechá delší čas odpočinout. Z křehkého těsta vyválí se plátek, vyloží se jím koláčová forma, na spodek posype se něco strouhaných žemliček, vyplní odkapaným rybízem, přetře a krášlí níže popsaným krémem a nechá do zlatova péci. Krém: 65 gr cukru tře se se 4 žloutky, přidá se k nim 65 gr oloupaných, rozstrouhaných mandlí, 25 gr mouky a ze 4 bílků sníh.