Jablkový koláč

   a) těsto se po odpočinutí rozválí, vyřízne z něj kulatý plátek, z odpadu vyválí se silný pramen, který se pomocí vejce připevní na okraj koláče a ten se vejcem pomašluje a vnitřek koláče propíchá. Nechá se lehce zapéci. Pak se vnitřek posype piškotovými drobty nebo rozstrouhanými rohlíčky, vyplní stejně krájenými, cukrem, skořicí, hrozinkami promíšenými jablky a peče se.
   b) když jest koláč jablky naplněn, udělá se přes jablka z toho samého těsta mřížky, pomašlují se a dá se péci.
   c) když jest koláč s jablky skoro upečen, stříkají se navrchu pomocí kornoutku mřížky z meringové hmoty, taktéž okraj se postříká, posype cukrem a nechá zvolna dopéci.
   d) když jest koláč napolo propečen, dá se navrch jemná piškotová hmota a nechá dopéci.
   e) po upečení koláče potrou se jablka hustým vanilkovým krémem.