Klášterní závin

280 gr mouky, 140 gr másla, 1 vejce, 1 žloutek, máslo soli se dá na vál, přidá 20 gr kvasnic rozdělaných s cukrem a málo vláčným mlékem, smíchá vše dohromady a dobře propracuje na těsto pro závin, přikryje vlažnou nádobou a nechá půl hodiny odpočívat. Mezitím uvaří se 140 gr cukru s 2 dsl vody, přidá se k tomu 200 gr jemně strouhaných mandlí, 70 gr hrozinek, skořice, citronová kůra. Po vychladnutí zjemní se 4 lžícemi rumu. Nádivka musí býti hustá, vláčná. Těsto se rozdělí na 2 díly, rukou se utvoří šiška, která se na délku rozválí, doprostřed se dá nádivka, těsto se sbalí přes sebe, dá na plech kynout a pak péci.

Vaří se 140 gr cukru s 3 lžícemi vody, přidá se k tomu 140 gr v troubě rozehřáté čokolády a nechá spolu povařit. Odstaví se a při ustavičném míchání se nechá vychladnout, až zhoustne. Upečený závin se poleje čokoládou. Po vychladnutí se krájí.