Bavorský jahodový krém.

Necelý litr zralých jahod se prolisuje, dříve se z nich asi 1/8 litru pěkných jahod dalo stranou. Z toho se dá ½ litru kašoviny do mísy. 250 gr cukru doleje se ¼ litrem vody, nechá se vařit pak vystydnout. 25 gr želatiny se vypere ve studené vodě, dá do hrníčku, poleje trochou vařící vody a hrníček se pak postaví do větší nádoby s vařící vodou. Želatina se nechá na ohni tak dlouho, až jest rozpuštěna. Nyní se do jahodové kašoviny vleje cukrový syrup, pak procezená želatina a na ledě se směsí tak dlouho míchá, až začne rosolovatět; pak se rychle přimísí ½ litru šlehané smetany. Celé jahody hned se plní do formy olejem lehce vymazané a postaví se do ledu. Před podáváním ponoří se do teplé vody a pak se vyklop na mísu. Podle tohoto předpisu možno ze všech druhů ovoce krém upraviti.