Palačinky

Pod tímto málo známým jménem, znějícím podivně, vyrozumíváme tenké,, narychlo pečené omeletky (vaječný svítek). Čím jsou nadívané, od toho odvozují své jméno. Těsto, z nějž jsou pečeny, může se upravit hrubší nebo jemnější. Jest k tomu zapotřebí delší praxe, připraviti napoprvé vzorné těsto. Dá-li se mnoho mouky, jest těsto tuhé, nechutné, dá-li se málo mouky a více mléka, nedrží pohromadě. Též mouka není vždy stejná a vejce ne vždy stejně velká. Více vajec, méně mouky rozdělané smetanou, až se utvoří řídké těsto, jest jemnější, nežli více mouky, málo vajec, rozdělané mlékem. Při pečení palačinek pracuje se následovně: mělká pánvička, upravená ze silného železného plechu, dá se na plotnu rozpálit, pomašluje vyvařeným máslem, vleje se malá lžíce těsta do ní a pohybuje se pánvičkou tak, by těsto stejnoměrně celý spodek pokrylo. Když těsto na spodku dostalo barvu, obrátí se pomocí vidličky neb lopatky a přileje málo omastku. Po upečení dá se tato placka na misku a pokračuje se, až jest všechno těsto spracováno.