Sladké pofézky

   a) z ostrouhaných, den starých žemliček nakrájejí se plátky, ty se marmeládou nebo povidly pomažou, jinými žemličkovými plátky přikryjí, v červeném, s cukrem a kořením povařeném a vychladlém víně máčejí. Pak se ve vejci a žemličce balí a smaží. Posypou se cukrem a skořicí.
   b) žemličkové řezy, vždy dva meruňkovou marmeládou spojené, namočí se na haně ve vejci a žemličce a smaží. Pak se pevně vedle sebe složí do vhodné nádoby, polejí se tolik oslazeným červeným vínem, až jsou pokryty, dají do trouby na tak dlouho, až se víno vsáklo do žemliček, načež se silně cukrem posypou a rozpáleným železem leští.
   c) mezi dva plátky ze žemliček dá se marmeláda, plátky se máčejí ve smetaně a nechají 1 hodinu státi. Pak se máčejí v rozkloktaných vejcích a hned smaží, posypou se cukrem a skořicí.
   d) 140 gr oloupaných mandlí tluče se v hmoždíři s málo smetanou, přimísí k nim 70 gr cukru a pomerančová kůra a touto hmotou se vždy 2 plátky žemliček pomažou a na sebe položí. Když jsou všechny upraveny, máčejí se v celých rozkloktaných vejcích a smaží. Pak se vedle sebe srovnají do vhodné nádoby, polejí slazeným červeným vínem a dají do trouby na tak dlouho, až se vínem nasákly.