Kdoulová pasta

   a) kdoulová pasta (sýr). Odleželé kdoule se utěrkou otrou, dají do hrnce, nalije se na ně tolik vody, aby byly pokryty a nechají vařit. Když jsou měkké, jednotlivě se vyndají, oloupají a sítkem prolisují. Kašovina se stejným množstvím práškového cukru se vaří při ustavičném míchání, až hmota jest hustá a od nádoby se odlepuje.
Hmota, ještě horká, plní se do různých, vodou vypláchnutých forem, na hluboký talíř nebo do kávových šálků, povrchem se přihladí a dá se do tepla. Když povrch oschne, což stane se za několik dnů – posype se cukrem, sýr se od stěn formy odlepí a na plech pokrytý bílým papírem, vyklopí. Na to dá se na mírně teplé místo. Když uschne, skládá se do krabic mezi papír.
   b) do prolisované kdoulové kašoviny přimísí se též tolik cukru, 5 minut před uvařením přidá se tlučená skořice, hřebíček, krájená ocukrovaná pomerančová kůra, krájený citronát. Ostatní postup jest jako u předcházející