Piškotový dort

   a) 140 gr cukru smíchat s 8 žloutky, přidá se vanilková neb citronová nať, z 8 bílků sníh a 100 gramů mouky po vychladnutí potáhne se citronovou polevou.
   b) piškotová hmota se peče ve třech formách. Dva plátky se pomažou marmeládovou pěnou (2 lžíce jakékoliv marmelády se trou s plnou lžící cukru a 1 bílkem čtvrt hodiny, pak se přidá ještě 1 bílek a míchá dále, až jest tuhá, na konec se sníh ze 2 bílků přimísí), na třetí plátek se stříkají mřížky z téže pěny, poté dají se všechny tři plátky na papír a na plech a nechají v troubě tak dlouho, až je pěna upečena, sesadí na sebe, nehořeji dá se plátek s mřížkami a mezi mřížky se stříká marmeláda.
   c) skládaný dort. 3 celá vejce, 8 žloutků, 420 gr cukru se tře, přimísí do toho pomerančová chuť, z 5 bílků sníh a 170 gr mouky. Peče se ve 3 formách. Po vychladnutí sesadí se pomocí marmelády na sebe. Mezi piškotové plátky se vloží 1 plátek z meringové hmoty a 1 plátek z mandlové hmoty .Pak se potáhnou cukrovou polevou.
   d) z piškotové hmoty se upeče okraj v okrajové formě a 1 plátek té samé velikosti, ale nízký, v dortové formě. Po upečení se okraj marmeládou přilepí na dortový plátek a prázdný vnitřek se plní zmrzlinou, nebo bavorským krémem, nebo šlehanou smetanou, nebo ovocnou pěnou atd.