Dobošový dort

   a) 130 gr cukru, 5 žloutků míchá se půl hodiny, přimísí se k tomu sníh z 5 bílků a 80 gr mouky. Ze hmoty upeče se 8 kulatých plátků a sice: plechy se pomažou tuhým máslem, posypou moukou a podle dortové formy se naznačí kruh na plechu, do něj se rozetře část hmoty a tak pokračuje, až jest všech 8 plátků upečeno; poněvadž se trochu rozlezou, každý jednotlivý plátek podle formy se přiřízne. Mezitím šlehají se v kotlíčku a na páře 4 celá velká vejce, 150 gr cukru, vanilková chuť. Když to zhoustne, a když to trochu vychladlo, přidá se 150 gr v troubě rozehřáté čokolády. Po vychladnutí té hmoty přimísí se do ní 1550 gr utřeného másla. 7 plátků e tím krémem potře a sesadí na sebe. Nechají se 4 lžíce práškového cukru na plotně bez vod do žluta roztavit, cukr vlije se na osmý plátek, horkým nožem stejně přes něj rozetře a ještě nežli cukr zvrtdl, rozkrájí se nožem – jehož ostří se pomastí – na 12 stejných dílů, tak jak se dorty krájejí a ty pokladou se těsně vedle sebe na vrch dortu.
   b) tentýž postu u předcházejícího, jen krém pozůstává z 200 gr utřeného másla s přidáním 200 gr práškového cukru, 50 gr kakaa a 2 žloutků.