Cukrová poleva

Aby se pečivo dodalo lepšího vzhledu, potáhne se cukrovou polevou, která se též ještě různou chutí zjemní. Poleva se vleje na dort a pomocí vhodného nože stejnoměrně po celém povrchu rozetře; malé pečivo se v polevě máčí a dává na plech. Aby se u polévaného pečiva docílilo lesku, dá se do teplé trouby, až se na povrchu utvoří malý škraloupek; pak se na vzduchu nechá doschnout.

Obyčejná poleva. Do 2 lžic studené vody se dá tolik jemné cukrové moučky, až se utvoří hustá tekutá kašička. Jako chuť se přidává: Vanilka, na cukru ostrouhaná a pak seškrábaná pomerančová neb citronová kůra, rum likér, káva, šťáva z jahod neb malin a podobné.

Fontánová poleva. Cukr se uvaří na 4. Stupeň, neboli na slabou bublinku, vleje do kamenné nádoby, která byla studenou vodou vypláchnuta a postříká se ještě studenou vodou. Nechá se v klidu, až cukr částečně prochladl a pak se vařečkou tře, až se utvoří hustá, jemná kašička. Dá se do malého kamenného hrnku, přikryje vlhkým ubrouskem a vždy podle potřeby se nahřeje a upotřebí co poleva. V případě, že cukr jest tuhý, zředí se málo teplou vodou.

Čokoládová poleva. Rozpustí se na ohni 100 gr čokolády s málo vody, pak přidá se k tomu 150 gr cukru, 1 dsl vody a nechá vařit na silnou nt. Když jest jen stupeň dosažen, odstaví se poleva z ohně a míchá tak dlouho, až začne čokoláda houstnout, pak se touto polevou potáhne povrch dortu, dá na chvíli do trouby, až se utvoří škraloupek a na vzduchu nechá doschnout.

Čokoládová poleva z fontánu. Hotový fontán se nechá nahřát, přimísí se do něho šestý díl kakaa a upotřebí se jako čokoláda.

Bílková cukrová hmota ke stříkání a krášlení dortu. Jeden bílek a půl kávové lžičky citronové šťávy tře se s cukrovou moučkou půl hodiny. Tato hmota musí býti jemná, hebká, a když se z ní kapka dá na nějaký předmět, nesmí svůj tvar měnit. Lžička té hmoty se dá do malého kornoutku z bílého papíru, nahoře se uzavře, dole na špičce se uřízne malý otvor, kornoutek se vezme do pravé ruky a palcem nahoře lehce mačká a stříkají se perličky, kolečka a různé vzorky. Druhý díl té hmoty musí býti vždy vlhkým ubrouskem přikryt, aby neoschl.

Bílková poleva. Jemný práškový cukr se tře s bílkem a citronovou šťávou, až se utvoří hustě tekoucí kašička. Předměty, které se mají polévat, přetřou se lehce touto hmotou a dají na krátký čas do trouby, až se utvoří na nich škraloup a pak se nechají na vzduchu doschnout.