Knedlíky ze syrových brambor

Oloupají se velké brambory, dvě třetiny z nich se strouhají do studené vody, která se dvakrát mění. Z jedné třetiny těch brambor se usmaží řídká kaše. Syrové strouhané brambory se dají do ubrousku a pevně vymačkají, až jsou úplně suché v nádobě, v níž se brambory strouhaly, po odlití té hmoty zbude na dně usazená bramborová moučka. Vymačkané brambory se dají do ohřáté mísy, dobře rozmačkají, osolí, přidá se k nim polovina bramborové moučky a při ustavičném míchání a tlučení se pozvolna po menších částkách přidává ona bramborová kaše. Tato hmota jest úplně bílá a zpracuje se hned na knedlíky jako pěst velké, před tím plní se každý knedlík kávovou lžičkou usmažené kůrky ze žemliček. Knedlíky se hned házejí do vařící slané vody, kdež se nechají asi 15 minut vařit.